lunes, 12 de marzo de 2012

Adolf Vázquez Humasqué: literatura, futbol i cinema

El secreto de la pedriza (1925)




L’any 1916 és fundat a Ciutat el Futbol Club Reial Societat Alfons XIII , que en aquell temps jugarà al camp de Bons Aires. Passant els anys, esdevindrà el Reial Club Esportiu Mallorca, l’equip degà de les Illes i que avui dia juga a la Primera Divisió del futbol espanyol.


El 1925 s’estrena al Teatre Principal de Palma la pel·lícula muda més famosa filmada íntegrament a Mallorca. Es tracta d’El secreto de la Pedriza, produïda per Balear Film.


Aquests dos fets, un del món del futbol i l’altra del cinema, a primera vista no tenen res en comú a no ser un nom: el d’Adolf Vázquez Humasqué, fundador de l’equip que avui coneixem com Reial Mallorca i autor de la novel·la en què es basa la pel·lícula citada.


Qui era Vázquez Humasqué? El trobam documentat com a enginyer, escriptor i promotor esportiu i sabem que va néixer a Vilafranca del Penedès a l’any 1887. Enginyer agrònom des de l’any 1911, fou director de la Granja Escola d’Agricultura de les Balears i de l’Estació Enològica de Felanitx. Durant la seva estada a Mallorca no només es dedicà a la seva professió, també tingué temps per altres activitats com serien la literatura i l’esport.


Va escriure Nuevos cultivos en Mallorca (1915), la novel·la El secreto de la Pedriza (1920), amb pròleg de Gabriel Alomar, i l’obra de teatre El corrosivo (1921) en col·laboració amb el seu germà Joan.


En aquells anys el futbol començava a esser un esport conegut i difós pels tripulants dels vaixells estrangers, especialment anglesos, que arribaven al port de Ciutat. Així el 1916 Vázquez Humasqué funda l’Alfons XIII, amb seu al carrer de la Marina (l’actual avinguda d’Antoni Maura), molt a prop del moll precisament. El 25 de març del 1916 s’inaugura el camp de Bons Aires, propietat del comte de Ribes. L’equip té el suport d’una part de la classe benestant ciutadana i aviat compta amb 140 socis. El seu filial es diu Victòria Eugènia, el que revela la simpatia del fundadors per la institució monàrquica. El 30 de juny d’aquell mateix any el rei d’Espanya li atorga el títol de Reial. Curiosament Vázquez Humasqué dimití de la presidència del club poc després de la seva fundació. El feren president honorari i ocupà càrrecs directius fins al 1929.


D’aquells primers anys de l’equip jugant al camp de Bons Aires, l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca conserva una pel·lícula. Es tracta d’un document únic, que forma part de la col·lecció de Josep Cabrinetti i que ens mostra un partit entre l’equip mallorquí i l’equip xilè Colo Colo.


Vázquez Humasqué publicà El secreto de la Pedriza el 1920, una història de contraban i amor a la costa nord de Mallorca i que sembla inspirada per un fet real passat a Cala Tuent. La productora Balear Film, fundada per Joan Mas i Serafí Sureda, l’adaptà per a la pantalla sota la direcció de Francesc Aguiló. Joan Vázques Humasqué, el germà d’Adolf, també s’involucrà en la producció del film. La pel·lícula, com hem dit, s’estrenà el 1925.


Malgrat l’èxit que tingué, aviat fou retirada del cartell per la imatge que donava del cos de carrabiners. El 1928 s’estrenà un nou muntatge on es llimava aquest aspecte del film. L’Arxiu del So i de la Imatge conserva una còpia en vídeo de la pel·lícula.


L’any 1929 Adolf Vázquez Humasqué es trasllada a la península. Durant la II República el trobam essent governador civil de Jaén (1931), inspector general de serveis socials agraris (1932), director general de reforma agrària (1932), director de l’Institut de Reforma Agrària (1936) i subsecretari del ministeri d’Agricultura. El 1939 s’exilià amb la seva família a Mèxic, on morí a l’any 1975.


El mateix any moria Franco, el Reial Mallorca jugava a Tercera Divisió i El secreto de la Pedriza romania oblidada dins llaunes de metall.

No hay comentarios:

Publicar un comentario